Hur kom det sig?
Forsa Gårdsmejeri är ett familjeföretag som idag drivs av mig Johanna Hildingsson. Vi har ystat Hälsingeostkaka till försäljning under 3 generationer, sedan år 1994. Receptet har förvaltats från husmor till husmor lika länge som släktgården. Sörhoga Lantgård har vi haft i vår släkt i 16 generationer och gården daterats tillbaka till år 1526.
Det har alltid bedrivits aktivt jordbruk i Sörhoga, och gör så än idag. Min mormor & morfar var dom sista som hade mjölkkor på i Sörhoga och dom var dom första att bygga ett mejeri. Mjölken kom först från egna kossor, sedan började mormor & morfar köpa in mjölken. Då gick det till på exakt samma sätt som det gör idag, mjölkbilen hämtar mjölken hos grannbönderna i byarna runtomkring och lämnar i tanken hos Forsa Gårdsmejeri. Mängden mjölk har förstås ökat, samtidigt som mjölken är av samma goda kvalité som när vi hade egna mjölkkor.
När mormor & morfar blev gamla och inte kunde driva gården längre så tog mamma över. Hon kämpade hårt för att förvalta gården, vilket inte bara innebar ett mejeri utan också sisådär 12 stora hus, en hel drös med köttdjur och många hektar mark. Med tiden så blev det mer mejeriarbete än det fanns tid till eftersom mamma drev jordbruket på egen hand. Så, 2012 var det dags för nästa generation att ta vid.
Efter lång och gedigen upplärning under noggrann uppsikt fick jag ta över mejeriet på egen hand våren 2012. Då låg mejeriet fortfarande på släktgården i Sörhoga. Redan då var mejeriet underdimensionerat för mängden hälsingeostkaka som producerades. Mitt mål var att kunna leva på företaget och utvecklingen var i fokus från dag ett. 2016 stod det klart att jag behövde flytta till en större lokal, sagt och gjort och på hösten samma år gick flyttlasset till grannbyn Hillsta där nya mejeriet stod klart.
Sedan invigningen av det nya mejeriet har företaget utvecklats och idag gör vi en rad olika ostar med fokus på svensk ostkultur, och självklart även hälsingeostkaka! Vi gör också en svensk variant av Halloumi. Tidigare hette den Forsalloumi, men har bytt namn till Forsa Grillost efter en varumärkesdispyt med Cypern. I nya mejeriet har vi kapacitet att växa, och det gör vi hela tiden. 2019 var året då jag äntligen fick anställa min första person i mejeriet, och plötsligt blev allt dubbelt så roligt.