Hur kom det sig?

 

Forsa Gårdsmejeri är ett familjeföretag som idag drivs av mig Johanna Hildingsson. Vi har ystat Hälsingeostkaka till försäljning under 3 generationer, sedan år 1994. Receptet har förvaltats från husmor till husmor lika länge som släktgården. Sörhoga Lantgård har vi haft i vår släkt i 16 generationer och gården daterats tillbaka till år 1526.

Det har alltid bedrivits aktivt jordbruk i Sörhoga, och gör så än idag. Min mormor & morfar var dom sista som hade mjölkkor på i Sörhoga och dom var dom första att bygga ett mejeri. Mjölken kom först från egna kossor, sedan började mormor & morfar köpa in mjölken. Då gick det till på exakt samma sätt som det gör idag, mjölkbilen hämtar mjölken hos grannbönderna i byarna runtomkring och lämnar i tanken hos Forsa Gårdsmejeri. Mängden mjölk har förstås ökat, samtidigt som mjölken är av samma goda kvalité som när vi hade egna mjölkkor.

När mormor & morfar blev gamla och inte kunde driva gården längre så tog mamma över. Hon kämpade hårt för att förvalta gården, vilket inte bara innebar ett mejeri utan också sisådär 12 stora hus, en hel drös med köttdjur och många hektar mark. Med tiden så blev det mer mejeriarbete än det fanns tid till eftersom mamma drev jordbruket på egen hand. Så, 2012 var det dags för nästa generation att ta vid.

Efter lång och gedigen upplärning under noggrann uppsikt fick jag ta över mejeriet på egen hand våren 2012. Då låg mejeriet fortfarande på släktgården i Sörhoga. Redan då var mejeriet underdimensionerat för mängden hälsingeostkaka som producerades. Mitt mål var att kunna leva på företaget och utvecklingen var i fokus från dag ett. 2016 stod det klart att jag behövde flytta till en större lokal, sagt och gjort och på hösten samma år gick flyttlasset till grannbyn Hillsta där nya mejeriet stod klart.

Sedan invigningen av det nya mejeriet har företaget utvecklats och idag gör vi en rad olika ostar med fokus på svensk ostkultur, och självklart även hälsingeostkaka! Vi gör också en svensk variant av Halloumi. Tidigare hette den Forsalloumi, men har bytt namn till Forsa Grillost efter en varumärkesdispyt med Cypern. I nya mejeriet har vi kapacitet att växa, och det gör vi hela tiden. 2019 var året då jag äntligen fick anställa min första person i mejeriet, och plötsligt blev allt dubbelt så roligt.

 
matvarden_20190908170326.png

Vision

När tradition möter utveckling uppstår något magiskt. Att få förvalta matkulturarvet Hälsingeostkaka i Hälsingland är för mig ett sant nöje och en viktig grund att stå på. Jag vill fortsätta hylla Sveriges mjölkbönder genom att lyfta den svenska ostkulturen till nya höjder i framtidens Forsa Gårdsmejeri. Jag vill att våra ostar ska höra till dom bästa i landet innan jag är klar. Jag har en defaultinställning till livet som är väldigt bra, ingenting är omöjligt bara man kämpar tillräckligt hårt. Nu är min ambition att leda Forsa Gårdsmejeri in i framtiden som ett välskött, hållbart företag med schyssta värderingar och positiv energi. Att göra saker tillsammans med oss ska vara kul, lönsamt och givande för alla inblandade. Jag vill jobba nära mina kunder och jag vill att mina kunder ska känna likadant, på så sätt får vi möjlighet att utvecklas tillsammans.

 

Youtubevideon är filmad och producerad av Eldrimner, nationellt resurscentrum för mathantverk och visar arbete i mejeriet, intervju med mig och vackra sekvenser från omgivningarna kring mejeriet.

Textad på engelska. Text in english.

IMG_20190318_082734_750.jpg

Jag

Mejerista, ägare och VD för Forsa Gårdsmejeri

 
received_558307701358117.jpg

Mormor & morfar

Älskade mormor & morfar. Eller Mommo & Snoff som jag kallade dom. Utan deras satsning på eget mejeri i början av 90-talet hade jag aldrig kunnat vara där jag är idag. Ibland hugger det till av saknad i hjärtat eftersom dom inte är med oss längre. Jag önskar att dom hade fått leva och se allt det fina som skapats, jag gissar att dom hade varit mycket stolta!

FB_IMG_1490638982629.jpg

Mamma

Lilla mamma. Tack vare henne så kan jag föra matkulturarvet vidare, är så tacksam att hon fortsatte driva mejeriet tills jag blev mogen att ta över. Du & Mormor är mina förebilder. Ni lärde mig att inte vara rädd för att säga vad jag tycker, att det inte är någon skillnad på vad tjejer och killar klarar av och jag brukar skoja om att envisheten gått i arv. Tack för att jag fått en så bra grund att stå på och tack för att du finns där som support!

carola.jpg

Carola

co Mejerista på Forsa Gårdsmejeri. Alla behöver en co-driver som kan hjälpa till att läsa kartan ibland, och Carola är min. Är så otroligt glad & tacksam över att jag funnit en vän och kollega som kan jobba tillsammans med mig i mejeriet. Noggrann, enormt pålitlig och den enda människan utanför familjen som kan göra Forsa Ostkaka exakt lika bra som jag. När man behöver ett handtag så kan man lita på att Carola finns bara ett samtal bort, jag skulle inte byta ut henne för allt smör i Småland!

Eldsjäl - Hållbarhet för arbetet med REKO i Hudiksvall

2020

JohannaHildingsonSM.jpg

Guld SM i Mathantverk

2017

53110594_1991703597804949_1869398835004964864_o.jpg

Årets småföretagare i Hudiksvall, Hylla Hudik galan

2018

32368905_1814510035524307_7204145754514915328_o.jpg

Årets leverantör till de offentliga köken

2018

56890415_2013549658953676_3258057488032858112_o.jpg

Nominerad till sparbankens glada-hudikpris

2018

52958304_1999644327010876_5754720946405507072_o.jpg

Ung växtkraft stipendiet i Gävleborg

2019

65499522_2061095510865757_5052252339038060544_o.jpg

PH-Lindh stipendiet

2019